Programy a podujatia v Ostrihome

Obrázok používateľa Willant

Ostrihomský pravidelne aktualizovaný RSS kanál a webstránka kultúrnych, športových a iných podujatí.

Kultúrne programy na uliciach a námestiach kráľovského mesta Ostrihom. Trhy, koncerty, tance, a veselice. Vínny festival ohňostroj, rytierske súboje a ešte veľa iných. Väčšinou sa usporadúvajú na korze pri Malom Dunaji, okolo parkov pod bazilikou a na Hlavnom Námestí. V prípade potreby fotografie z predošlých podujatí nájdete vo fotogalérii. Ešte odporúčam prečítať článok Podunajsko.

ESZTERGOMI LISZT HÉT 2009
augusztus 23–30.
"Zengj nekünk dalt, hangok nagy tanárja"

ESZTERGOMI LISZT HÉT 2009

Liszt Ferenc néhány műve szinte slágerrá vált, mások a szokásos hangversenyüzem állandó darabjai. Közismert még Liszt hosszú hajú portréja, s talán Vörösmarty ódája a világnak „hírhedett zenészéhez”. De ez nem Liszt Ferenc. Csak örvendeni lehet an
ak, hogy immár hagyományosan megrendezik az Esztergomi Liszt Hetet, ahol megszólalnak a kevésbé ismert darabok is, és betekintést nyerhetünk ebbe a hatalmas életműbe. Óriási élmény és gazdagodás lehet közelebb kerülni, és megérteni egyre többet Liszt zenéjéből. Az egész 19. század problémaköréhez és a zene akkori átalakulásához közelebb kerülünk, ha követjük Lisztet, a fiatal zongoravirtuóztól az öregkori művek messze előremutató világáig, s életútját a világjáró művésztől Rómáig és a pesti Zeneakadémia tanáráig.
Köszönet illeti az 1973-ban újra alakult Liszt Ferenc Társaságot és a közreműködő művészeket, hogy megajándékoznak minket az Esztergomi Liszt Hét eseményeivel.
A rendezvénysorozat célja nemcsak Liszt kevésbé ismert műveinek bemutatása, hanem személyiségének megismertetése, eszméinek ápolása és terjesztése, úgy, ahogy ezt a szombathelyi Bartók-szeminárium is hosszú évek óta folytatja. Ebben a szellemiségben a zongora-, orgona- és kórusművek mellett a zenetudományi és kultúrtörténeti előadások és kórus-kurzusok is az Esztergomi Liszt Hetek részei. Mindez Liszt zenéjének megértését és hiteles interpretálását szolgálja. Éppígy dicséretes, hogy teret kapnak a fiatal tehetségek is.
Esztergom autentikus helyszín, az Esztergomi Bazilika különösen az. Kívánom, hogy a mostani hangversenysorozat és az összes rendezvény töltse be célját, szerezzen minél több örömöt előadónak és hallgatónak. S kívánom azt is, hogy a Liszt-hetek vezessenek el két év múlva a Liszt-bicentenárium méltó, nemzetközi megünnepléséhez.