Ostrihomské prírodoznalecké centrum

14.02.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

V bývalej 100 rokov starej uzavretej oblasti strelnice, asi 2 km od centra Ostrihomu sa zachoval vďaka dlhodobej izolácie jedinečný prírodný biotop. Táto oblasť ostala aj naďalej uzavretá pod prísnym dozorom prírodoznaleckého centra...

Ďalšie informácie : Strázsa-hegyi tanösvény
Grosz Róbert, tel.:30/663-4620
magosfa@magosfa.hu
Oficiálna stránka

V centre nájdete veľmi podrobnú informačnú výstavu okolitej prírody.
Všetky krásy prírody si môžete pozrieť na náučnom chodníku s odborným doprovodom a
výkladom.

Maximálna veľkosť jednej skupiny je 30 osôb. Doba potrebná na náučný chodník 1-3 hodiny podľa potreby a záujmu zúčastnených.

Táto oblasť a aj ostatné chránené lokality a Národné parky v pohorí Piliš a Börzsöny patria pod správu.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Oficiálna skratka: DINPI

Sídlo:
Kancelária: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 52.
Poštová adresa: 1525 Budapest, Pf. 86.

A Kis-Strázsa-hegy oldalában 1932-ben indult meg a vitorlázó-sportrepülés, és így a hegy mellé telepedett az esztergomi repülőtér. A hegy oldalában repülőgépes oktatás folyt főleg a Rubik Ernő által tervezett Szittya és Vöcsök gépeken. A hegy lábánál később szovjet laktanyák épültek. Itt működik a Duna–Ipoly Nemzeti Park tanösvénye, és 2005-ben a nemzeti park igazgatósága a is ideköltözött.

A Kis-Strázsa-hegy 233,1 méter (A köznyelvben ez él Strázsa-hegy néven), a tőle deélkeletre fekvő Nagy-Strázsa-hegy 308,8 méter magas. A két csúcs között húzódik a Remete-völgy. A Kis-strásza-hegyen átjátszó torony és kilátó épült. Több barlang is található a hegyekben. A Kis-Strázsa-hegyen a Tüskés-barlang vagy Kis Strázsa-hegyi-barlang, ami a hegy délnyugati oldalán nyílik. Hévforrások mentén keletkezett triász mészkőben. Nevét tüskeszerű kalcitképződményeiről kapta. A Kivonulás-barlang nevét szovjet kivonulásról kapta, ugyanis 1990-ben tárták fel a barlangot. Hévizes eredetű, gömbfülkés járatrendszerű. A barlangban gipszkristályok találhatóak. A Nagy-Strázsa-hegyen nyílik a fokozottan védett Strázsa-barlang és a Sátorkőpusztai-barlang, ami Komárom-Esztergom megye egyetlen, nagyközönség számára is látogatható barlangja.

Források:

Dorogi Lexikon (2008)
Esztergom ipartörténete
http://www.bebte.hu

PrílohaVeľkosť
Image icon Turistická mapa oblasti Sátorkőpuszta48.67 KB