A Karancs-tetőn ünnepli születésnapját a Gázoló Kalandklub

11.06.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

Forrás: hidlap.net
Cikk írója: Gábor Éva

Öt évvel ezelőtt hirdette meg először a tizenévesek számára szóló kirándulását a Gázoló kirándulóklub Esztergomban. A fővárosban akkor már három éve működő kezdeményezést előbb a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, majd a Fény Központ Prevenciós Iroda karolta fel. A gyerekek azóta több ezer kilométeren és számos maradandó élményen vannak túl. A klub történetéről, program-jairól, céljairól és terveiről alapítójukkal és vezetőjükkel, Simoncsits Gábor szociálpedagógussal beszélgettünk.

Már nyolc éve is megfigyelhető volt, azóta pedig különösen azt látjuk, hogy a gyerekeket nagyon nehéz kimozdítani a számítógép mellől, ha mégis, az utcán sincsenek biztonságban, hiszen ott a játékgépek, a plázák, a kocsmák és a rossz társaság veszélyei leselkednek rájuk.

A szabadidő értékes és hasznos eltöltésére született meg a Gázoló kirándulóklub, ahol a kamaszok kötetlen légkörben, fel-szabadultan, de felnőtt felügyelet mellett tölthetnek el egy-egy szombatot, miközben kulturális és történelmi ismereteket, magatartási és kommunikációs tudnivalókat, a sport és az egészséges életmód fontosságának tudatát „csöpögtetik a lelkükbe” – emlékezett vissza a klub megalakulásának körülményeire Simoncsits Gábor.

A 2001-ben történt budapesti indulás után három évvel, 2004 májusában Esztergomban is megalakult a klub, először a Máltai Szeretetszolgálat, majd a Fény Központ keretein belül. A felkaroló szervezetek neve és a klub létrejöttének motivációja is sejteti, hogy a kirándulásokra hátrányos helyzetű és problémás gyerekeket is várnak. A klubvezető elmondta, hogy a tízéves alsó korhatáron kívül nincs egyéb feltétele a Gázolóba járásnak, így nagyon sokféle családi háttérrel és problémával rendelkező gyerek fordult meg már náluk, de az együttműködőbb és a nehezen kezelhető gyerekek arányában mindig törekedtek az egészséges egyensúlyra. „A devianciára hajló gyerek oldhatja egy túlságosan beszabályozott jó gyerek gátlásait, viszont fordítva is pozitívan hathat például az udvariasság, vagy a véleménykülönbségek megfelelő kifejezésre juttatása.

Az is a célunk, hogy a hétköznap tapasztalt falakat, sztereotípiákat egy kicsit fellazítsuk, és új szerepben is kipróbálhassa magát egy iskolai feketebárány vagy egy „hiperaktív” gyermek. – hangsúlyozta Simoncsits Gábor.

A klub tagjai az elmúlt fél évtizedben „átgázoltak” már az Északi- és a Dunántúli-középhegység majdnem mindegyik történelmi várán, várromján, az útba eső templomokon, kápolnákon, miközben megismerték a műemlékekhez kötődő történeteket, a történelmi vagy irodalmi személyiségeket, és bővültek meteorológiai és topográfiai ismereteik is. Ahhoz, hogy a tizenéveseknek az egész napos gyaloglás ne legyen unalmas, sőt a túra vonzó program legyen, a vezetőknek nagy kreativitással és rátermettséggel kell fűszerezniük a napot.

Menet közben vicceket mesélnek, szójátékoznak, pihenés közben sport- és szerepjátékokat játsza-nak, csokit osztanak. Vannak ünnepek is, amikor az arra jogosultak oklevelet, pólót, segéd-túravezetői címet kapnak, és megtartják a születésnapokat is.

A klubvezető kiemelte, hogy a menet közbeni beszél-getések értéke felbecsülhetetlen, mivel ilyenkor sok bizalmas információt, családi történetet mondanak el a gyerekek. A kirándulás egyébként is „csak” a keret, hiszen a fókuszban a mai idők problémáival, kérdéseivel, félelmeivel egyre inkább magára maradó gyermek áll. Van, aki az élményekből látszólag semmit sem kér, csak egyszerűen jön és káromkodik, így „használja” a Gázolót, miközben rejtve hat rá mindaz, amit lát és hall, és ahogy kezelik őt –érzékeltette a klub hitvallását egy szélsőséges példával Simoncsits Gábor.

A túrák mellett nyári táborokat is szerveznek, hiszen a nemes célok leginkább a hosszabb együttlétek intenzívebb hatásai során valósulnak meg. Ebben az évben július 6-a és10-e között az Aggteleki-hegységben, a szelcepusztai turistaházban rendezik meg a Gázoló-tábort, ahol lesz nappali és éjszakai túra, barlangászás, bográcsozás, és persze játék, sport és beszélgetés minden mennyiségben. Au-gusztus 19-e és 23-a között a régebbi Gázoló-tagok a Szlovák Paradicsom vadregényes kanyonjait keresik fel.

A következő, egyben születésnapi túra május 30-án lesz, amikor a Karancs-tetőt hódítják meg a fiatalok, ezt követően pedig június 27-én egy éjszakai kalandtúrát tartanak a Rám-szakadékban.

A Gázoló Kalandklub elérhetősége:
Simoncsits Gábor
Telefon: (20) 222-2519
E-mail: simigab@citromail.hu