Štúrovo Aquario-center Párkányban

22.02.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

Forrás: hídlap.net Bevásárlóközpont a város szívében

Az ausztriai székhelyű Aquario multinacionális társaság megegyezett a beruházás finanszírozását vállaló bankkal, így az utolsó akadály is elhárult Párkány új bevásárlóközpontjának építése elől.

Najväčšie a najmodernejšie nákupné centrum Štúrova – Aquario Shopping Center Štúrovo bude vybudované v centrálnej mestskej časti mesta.

Najväčšie a najmodernejšie nákupné centrum Štúrova – Aquario Shopping Center Štúrovo bude vybudované v centrálnej mestskej časti mesta. Prví návštevníci si budú môcť užiť nakupovanie, oddych a zábavu v príjemnom a modernom prostredí už na jeseň 2009. Nákupné centrum bude umiestnením nadväzovať na pešiu promenádu, ktorá v meste už existuje.

Shoping center Aquario obrázky

Nákupné centrum Aquario bude jedným z viacerých realitných projektov renomovanej architektonickej kancelárie CUUBUUS Engineering, s.r.o., ktorá realizačne pôsobí na Slovensku i v celej strednej Európe. Aquario Shopping Center Štúrovo vzniklo ako v poradí druhý veľký projekt tejto architektonickej kancelárie na Slovensku.

A volt keményítőgyár helyén idén 5308 négyzetméternyi alapterületen épülhet meg az Aquario Schopping Center néven beharangozott többcélú épület. Az építkezés a közeljövőben elkezdődik néhány fa kivágásával, amelyek helyére a kivitelező az újonnan kialakított zöldövezetben facsemetéket fog kiültetni. A beruházás kapcsán a terület mellett haladó Bocskai utca felújítása is időszerűvé vált, a CUUBUUS Engineering Kft. már elkészítette a tervdokumentációt, amely megoldást kínál a Bocskai utca felújítására is, amit az úttest alapozásával, új burkolattal, vízelvezetéssel és a járda megépítésével oldana meg az önkormányzat. A tervezet gyengéje, hogy a tervezőiroda „összemosta” az útfelújítást a jelenlegi parkolók teljes hosszában tervezett járdasziget kialakításával, amelynek csúcsa hozzávetőleg az Atrium panzióig nyúlna. Ezért a városi hivatal kérte a bevásárlóközpont beruházójának terhére épülő járdasziget költségeinek leválasztását a Bocskai utca költségeiről, ami viszont a várost terheli. Arra a kérdésre, hogy mibe kerülhet a teljes útfelújítás, a város illetékesei nem óhajtottak találgatásokba bocsátkozni. A város idei beruházási tervében mindenesetre nem szerepel ez a tétel, mivel a CUUBUUS Engineering nem küldte el a városi hivatalnak év végéig a tervezetét. Így az önkormányzatnak kell megoldani az utca felújításának finanszírozását, vagy tárgyalások útján egyezségre jutni a bevásárlóközpont beruházójával erre vonatkozólag, ez utóbbi esetben az utca felújítására fordítandó összeget az önkormányzat részletekben térítené meg az osztrák befektetőnek.
A beruházáshoz a helyi buszjáratok megállóinak felújítása is kapcsolódik. Két év alatt hat régi buszmegállót cserélt le a párkányi önkormányzat, és idén további megállók felújítását, cseréjét tervezik. Az elmúlt években a Billánál, a Rákóczi utcában, valamint a Jesenský utcában cserélték le újakra a buszmegállókat. Eredetileg az egykori tejüzem elé is kihelyeztek volna egyet, de mivel magánterületről van szó, és a tulajdonos nem értett egyet az elképzeléssel, a mintegy 250 ezer korona értékű tetőszerkezet tavaly ősztől a Jesenský utcában nyújt menedéket az utasoknak. Idén a körzeti hivatal szomszédságában valósulhat meg ilyen csere, illetve a Fő utcán lehet számítani újabb változásokra.

Shoping center Aquario képek

Az Aquario bevásárlóközpont megépítése után ugyanis megszűnik mind a szabadidőközpont, mind az Atrium panzió előtti buszmegálló, helyettük a már említett járdaszigeten, illetve a Bocskai utcában alakítanának ki buszmegállókat.

Komentáre

Obrázok používateľa Willant

Oravetz Ferenc - hidlap.net

Az osztrák érdekeltségű pozsonyi CUUBUUS cég AQUARIO bevásárlóközpontja a sok találgatás ellenére – úgy tűnik - mégiscsak megépül az egykori keményítőgyár helyén. A befektető idén nemcsak beindítja az építkezést, de azt be is szeretné fejezni.

Az Aquario Schopping Center néven beharangozott épületegyüttes az eredeti tervhez képest szerényebb formában kerül kivitelezésre. Az átdolgozott tervek már nem számolnak szállodával, mélygarázzsal és háromemeletes épülettel. Egy szintet a beruházó nyilván úgy takarított meg, hogy garázs helyett az alagsort más célra fogja hasznosítani. Így az épület magassága 16 m helyett csupán 11,3 m lesz. A terv módosításának köszönhetően a beruházás összege így 5,814 millió euróra, azaz hozzávetőleg az eredeti felére csökkent. Információink szerint a CUUBUS a beruházás összegének 30 százalékát önerőből, 70 százalékát az Austria banka révén hitelből finanszírozza.

Az „újragombolt kabát” eredményeként a beépített terület is kisebb lesz, így az eredeti 82 parkolóhely helyett 140 létesül. Viszont a járdasziget kialakításával megszűnik az objektum előtti jelenlegi parkoló.

Bár a tulajdonosnak van érvényes építkezési engedélye, a változtatások miatt kérvényeznie kellett a tervmódosítás jóváhagyását. További változás, hogy nem a Tesco, hanem a Billa üzletlánc fogja bérelni az élelmiszer áruházi részt.
A járdaszigetet, amelynek csúcsa hozzávetőleg az Átrium szálló közelében végződik, a módosított projekt is tartalmazza.

A bevásárlóközpont megépítése után megszűnik a szabadidőközpont és az Átrium előtti buszmegálló is. Ezek helyett újat hoznak létre a bevásárlóközpont járulékos beruházásaként kialakítandó járdaszigeten, egy másikat pedig a Bocskai utcában.

By Willant --

S pozdravom administrátor webu - Willant Zoltán