A Burda hegység és a Garamtorkolat vidéke

14.02.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

A Burda hegység egy középmagas késő harmadkori vulkanikus eredetű hegység. Szlovákia egyik legkisebb hegysége 20 km2 ; 7,5 km hosszú és 3 km széles. A legmagasabb hegy a "Burda" 388 m. A tengerszint felett a szomszédos Börzsöny-i hegységtől az Ipoly torkolata választja el, ez a folyó egyben államhatárt is képez Szlovákia és Magyarország között.

Ez a hegység Szlovákia legmelegebb helye, főleg a déli lejtők, ahol nagyon sajátos növény-és állatvilág van képviselve, rengeteg szárazság- és melegkedvelő növény összpontosul ezen a kis helyen, amelyeket máshol meg sem találnánk. A kora tavasszal nyíló tavaszi héricsen kívül nagyon gyakori még az apróbojtorján, kakukkfű, orbáncfű és sok más növény. Ezek gyűjtésénél figyelembe kell vennünk, hogy a Burda hegység jelentős része tájvédelmi terület.

Ha a komp hajóállomástól a Duna töltésen elindultok, akkor kb. 3-4 km után elérkeztek a Garam - Duna torkolathoz, ami egy nagyon nyugodt, csendes hely, ideális egy hétvégi kirán-duláshoz. A helyi horgászok nagyon kedvelt helye. A Garam torkolatnál több apró homok-sziget alakult ki a különböző vízáramlatok következtében, a legnagyobb szigetet az itteni lakosok nudista strandként használják. Kora tavasszal májusban mikor kiárad a Duna és több a csapadék, a Duna menti fűzfákon megnő a sárga rókagomba (Cantharellus cibarius). Érdemes körülnézni, mert ha szerencsétek van akár több kilós példányt is lehet találni. Jelleg-zetes síksági fa az akác, aminek köszönhetően a helyi méhészeknek nagyon finom mézük van. A vidék ismert jelentős bortermeléséről.

Aki a Burda hegységet választja kiránduló helynek, akkor legegyszerűbb, ha autóbusszal el-megy Garamkövesdre a Helemba-i busszal (a buszra az van írva, hogy Kamenica n/Hronom - Chlaba), de elég megkérdezni mert szinte mindenki tud magyarul. Garamkövesden le kell szállni a második buszmegállónál, ha egy kicsit körülnézünk megtaláljuk a túra információs táblát és elindulunk. A piros turista ösvény fölvezet a hegység gerincére, ahonnan gyönyörű kilátás van a szomszédos Esztergomra és a Pilis hegységre.

Ha azok közé tartoztok, akik szeretik a horgászást, akkor érdemes ellátogatni a Garam torkolat-hoz. Minden információ beszerezhető a helyi horgász egyesületnél.
Cím: MO-SRZ Štúrovo, Széchényi u. 1.
Tel.: 752-2480
Nyitva: 8:00 - 12:15 , szerda szabadnap