Esztergomi Palatinus-tó

14.02.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

A Palatinus-tó – helyi nevén a Pala, hivatalos nevén Sátorkőpusztai-tó – Esztergom legnagyobb tava. Esztergom-Kertvárosban található Dorog határában, a Gerecse és a Pilis hegységek által határolt völgyben. ÉNY-DK irányba elnyúlt, nagyjából 840×350 méteres, téglalap alakú. Tengerszint feletti magassága 124 méter, karsztvíz feletti magassága 22 méter. Magyarország egyik legtisztább vizű tava, ami jelenleg strandként működik.

Csak a talajvíz táplálja, patak, vagy egyéb folyóvíz nem. A vízét egy csatornán keresztül a Kenyérmezői-patak vezeti le.

A tó mesterséges eredetű bányató. Az ötvenes években homokkitermelés következtében keletkezett. A homokot a közeli bányákban tömedéknek használták. A kitermelés folyamán egy összefüggő vízfelület alakult ki a területen. Jó vízminőségét annak a bányászati technológiának köszönheti, amit ekkor kezdtek alkalmazni. A vízmederbe sűrített levegőt fújtak, és a fellazított, felkavart homokot kiszivattyúzták. Ez tisztán tartotta a tó fenekét, megakadályozta az elalgásodást. A tó partjától indult a Homok-vasút. 1953-ban alakult meg itt az első horgászegyesület. Napjainkban strandolásra és horgászásra hasznáják, naponta 3500 ember megfordul a strandon, míg a „Palán” összesen 6-7 ezer. Míg az északi partszakaszon van a strand, a déli oldal – főleg horgászházakkal – beépült az évek alatt. A strandon csónak-, vízibicikli-kölcsönző és vízicsúszda is működik. A tó hőmérséklete átlagosan 19 °C, átlagos vízmélysége 10 méter. Bár a tó mesterségesen jött létre, mára a betelepült élővilág jellegzetes ökológiai rendszert alkot.

2007-ben az esztergomi Szent István Strandfürdő vette kezelésébe a 27 hektáros strandot.