Irány Márianosztra, Sstrázsa-hegy és Pilisszentlélek!

24.06.2010 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

Forrás: Hídlap
Cikk írója: Hegedűs Dóra
Fotók: Willant Zoltán

Kikapcsolódásokra, így például kirándulásokra bőven kínál lehetőséget a tavasz. A különböző környékbeli egyesületek lehetőségeiről a Hídlap is rendszeresen beszámol. Legközelebb a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya Márianosztrára invitálja az érdeklődőket.

A húsvéti kétnapos határkerüléssel, a csütörtöki feltámadási jelvitellel és a vaskapui turistaház alapkőletételének évfordulójára rendezett összejövetellel, a Szent György-napi túrával és a felvidéki kerékpárúttal még nem értek véget a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztályának tavaszi programjai. Az árpilisi kirándulások okozta izomláz leküzdésére csupán néhány nap kínálkozik, hiszen most szombaton Márianosztrára zarándokolnak az esztergomi egyesület tagjai. A könnyű nehézségi fokkal fémjelzett túra a buszvégállomásról startol 7 óra 35 perckor, majd a szobi révvel átkelve a Dunán gyalog jutnak el a kirándulók Márianosztrára. A Kuti István vezette túra 15 kilométernyi távot jelent. Egy héttel később szombaton a természet helyett inkább hivatalos ügyek kerülnek napirendre, hiszen az MTE közgyűlést tart. Vasárnap aztán a Strázsa-hegyet barangolják be a tagok illetve a hozzájuk csatlakozó érdeklődők.

A találkozás ismételten buszvégállomáson lesz, ezúttal 8 óra 10 perckor, melyet követően Haraszti Zsuzsa a Barát-kúti elágazást, valamint a Kis- és Nagystrázsát is megmutatja. A 12 kilométeres kirándulás csakugyan könnyű fokozatú. Május 22-én, szombaton a pünkösdi nagymisén vesznek részt a turistaegyesület kirándulói a pilisszántói Nagy-boldogasszony-kápolnában. A mise fél tizenkettőkor kezdődik és Klastrompusztáig autóval, aztán Pilisszántóra gyalog jutnak el az érdeklődők. Kassai Kálmánnal azonban gyalogosan 12 kilométeren keresztül küzdhető le az út, amely reggel fél kilenckor indul Klastrompusztától. A tavasz utolsó programjaként végül éjszakai túrát szervez az esztergomi osztály Pilisszentlélekre, ahol az előbbiekhez hűen ismét mise is várja majd a résztvevőket, ezúttal azonban a hajnali istentiszteletre csalogatják az érdeklődőket. Kuti István vezetésével hajnali fél kettőkor indulnak a kirándulók a Galagonyás úttól, majd a Barát-kút mellett elhaladva, Pilisszentlélek a végső cél.

A tizennégy kilométeres táv nehéznek bizonyulhat, az éjszakai hangulat azonban kárpótol mindenért. A pilisszentléleki misére – érdeklődés esetén – kerékpárral is el lehet jutni Haraszti Zsuzsával.