Angliában és Skóciában népszerűsítik a Duna–Ipoly Nemzeti Parkot

14.02.2009 - posledná úprava článku.

Obrázok používateľa Willant

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Ipolyság. Nemzetközi kutatóprogram, folytatódó avarkori ásatások, Jégmadár Központ az egykori Somos úttörőtábor helyén – az Ipoly Unió nyári programjairól és jövő évi terveiről Wollent József, a szervezet elnöke számolt be lapunknak.

Két hónapon belül teszik közzé azokat a vizsgálati eredményeket, amelyeket az Ipoly Unió felkérésére magyarországi és szlovákiai egyetemi szakemberek gyűjtöttek össze Ipolyhídvég és Drégelypalánk határában. Egy-egy adott élőhely biodiverzitását mérték fel, vagyis azt, hogy a területen hányféle növény- és állatfaj él. Minderre huszonnégy órájuk volt, negyvenkét szakember vette számba a hüllőket, rovarokat, madarakat, emlősöket, gerinceseket.

Az Ipoly Unió következő nyári projektjének keretében, július 13-án angol egyetemisták érkeznek a régióba, folyatódik ugyanis az ipolysági temető melletti egykori kelta falu feltárása. Az angol partner a Clark&Mackevitch cég, a pályázat értéke pedig 234 ezer korona (7800 euró). Augusztusban walesi, skót, ír és angol turisztikai szakemberek látogatnak el a Duna–Ipoly Nemzeti Park északi részébe és a nemzetközileg védett, Ramsaar-típusú mocsaras területre. „A terepszemle után a vendégek Skóciában és Angliában népszerűsítik az Ipoly Unió ökoturisztikai nevezetességeit természetjáró programcsomagok formájában” – fejtette ki Wollent József.

A nyáron folytatódik továbbá az egykori Somos úttörőtábor újjáalakítása és fejlesztése is. Az Ipolyságtól hat kilométerre található másfél hektárnyi területen Jégmadár Központ néven épül meg a szervezet új bázisa, ahol külön épületben a legkorszerűbb audiovizuális eszközök segítségével bemutatóközpontot alakítanak ki. Az ötvenhat férőhelyes szállás már jövő tavaszra elkészül, konferenciaterem, étkező és kézilabdapálya is lesz az új létesítményben. (buch)

Közzétéve Új Szó Online (http://ujszo.com)
© 2008 Petit Press